Més de 2.700 nedadors, amateurs i professionals, participaran a la 75a edició de la Travessia de l’Estany

Més de 2.700 nedadors, tant amateurs com professionals, participaran demà diumenge a la 75ena edició de la Travessia de l’Estany de Banyoles. Serà una Travessia de rècord, que se celebrarà durant tot el matí a l’Estany de Banyoles i que comptarà amb la participació d’esportistes de renom com Mireia Belmonte, Jessica Vall, Joan Lluís Pons o Guillem Pujol, així com el guanyador de la darrera edició Pol Gil.

La Travessia de l’Estany, organitzada pel Club Natació Banyoles, celebrarà demà la seva 75ena edició. Per commemorar l’efemèride, l’entitat s’havia marcat el repte de batre el rècord de participants a la prova i va iniciar la campanya Fem vessar l’Estany. Com ha destacat el president de l’entitat, Albert Comas, “estem molt contents d’anunciar que el rècord de nedadors inscrits s’ha superat amb escreix i, per a la Travessia de demà, comptem ara mateix amb més de 2.700 nedadors preparats per participar en una de les quatre proves de la Travessia”. El rècord d’inscrits a la Travessia de l’Estany estava fins ara en els 2.350 inscrits de l’any 2011.

Albert Comas ha volgut subratllar que “més que mai demà diumenge viurem a l’Estany una gran festa de la natació catalana perquè a la Travessia hi tindrem nedadors procedents de més de 70 clubs de Catalunya, la Catalunya Nord i Andorra, així com nedadors independents de diferents punts de Catalunya i també nombrosos socis del nostre Club”. En aquest sentit, el president del Club Natació Banyoles ha remarcat que “això és el que ha fet gran la Travessia, els clubs catalans se l’han feta seva, és una prova interessant per a ells per a l’inici de la temporada, però també gaudeixen participant-hi molts nedadors amateurs, tant del nostre club com d’altres d’arreu de Catalunya, que tenen any rere any la data de la Travessia assenyalada al calendari”.

Entre els més de 2.700 nedadors inscrits, destaca la participació de la campiona olímpica a Río 2016 Mireia Belmonte (UCAM Fuensanta), Guillem Pujol, Roger Coma i Roger Rabassa (CN Mataró), Ferran Julià (CN Cervera), Joan Lluís Pons (CN Palma), Albert Escrits (CN Sant Andreu), Jessica Vall, Àfrica Zamorano i Lidón Muñoz (CN Sant Andreu), així com el guanyador de l’any passat Pol Gil (CE Mediterrani).

També ha confirmat la seva participació l’exwaterpolista olímpic Jordi Sans, el piragüista del Club Natació Banyoles, Albert Corominas o l’atleta de la mateixa entitat, Esther Guerrero.

Mireia Belmonte ostenta el rècord de la prova, fixat en un temps de 24’52’’, assolit l’any 2014 per la nedadora, mentre en categoria masculina el rècord el reté el nedador del CN Hospitalet Kiko Hervás, des de l’any 2005, amb un temps de 23’05’’. El guanyador de la darrera edició, Pol Gil, es va quedar l’any passat a pocs segons del rècord, amb un temps de 23’19’’.

La Travessia de l’Estany se celebrarà demà diumenge durant tot el matí i comptarà amb quatre proves: travessia general menors, trofeu Dolors Feixas, travessia general femenina i travessia general masculina. Per a cadascuna de les proves, es donarà una sortida diferenciada i tots els participants rebran com a obsequi un casquet i una bossa commemorativa.

Després de la Travessia, i per primera vegada, s’ha organitzat un dinar popular per celebrar l’aniversari de la prova i que se es farà a les mateixes instal·lacions del Club Natació Banyoles i està obert a tots els participants i als seus acompanyants. Per al dinar, està prevista la participació de prop de 500 persones.

Exposicions i llibre

A més de la pròpia celebració de l’esdeveniment, la commemoració del 75è aniversari de la Travessia tindrà també un component més històric. Des de fa uns mesos un grup de persones estan treballant per recopilar fotografies antigues, cartells, medalles i altres tipus de material publicitari que s’ha editat des de que el 1944 es va celebrar la primera edició.

Aquest material més històric de la Travessia s’editarà el llibre commemoratiu La Travessia de l’Estany. Una història visualque es presentarà el diumenge 21 d’octubre i es podrà veure també en dues exposicions a Banyoles que permetran descobrir l’evolució d’aquesta tradicional prova de la natació catalana, tant pel que fa al caràcter més estrictament esportiu com per les obres artístiques que, any rere any, han anunciat l’esdeveniment.

L’Espai EatArt de la Fundació Lluís Coromina acull des d’avui l’exposició Caràcter artístic. Recull gràfic del 75è aniversari de la Travessia de l’Estany, i, a partir del 12 d’octubre, es podrà veure al Museu Arqueològic l’exposició fotogràfica del 75è aniversari de la Travessia, a partir d’un recull d’imatges i elements històrics de la prova.

El cartell de Francesc Daranas

Una edició més la Travessia de l’Estany tindrà un cartell elaborat expressament per a l’ocasió per un artista de Banyoles. En aquesta edició, el cartell és obra de l’il·lustrador Francesc Daranas. En la imatge, es pot veure una nedadora d’esquenes simbolitzant en el moment previ a llençar-se a l’aigua per participar a la Travessia. A més, en el cartell s’hi poden veure també altre elements com les gambúsies, un peix característic de l’Estany a través dels quals Daranas vol recordar un joc infantil típic de Banyoles d’anar a buscar gambúsies a l’Estany.

 

Horaris i distàncies Travessia de l’Estany

  • 10’30h – Travessia Menors (1.000m)
  • 11’00h – Trofeu Dolors Feixas (400m)
  • 11’30h – Travessia General Femenina (2.115m)
  • 12’30h – Travessia General Masculina (2.115m)

 

Actes 75è aniversari Travessia de l’Estany:

 

  • Del 15 de setembre al 3 de novembre – Exposició Caràcter artístic. Recull gràfic del 75è aniversari de la Travessia de l’Estany. Espai EatArt de la Fundació Lluís Coromina

 

  • Diumenge 16 de setembre – Travessia de l’Estany

 

  • Del 12 d’octubre al 4 de gener – Exposició fotogràfica 75è aniversari de la Travessia de l’Estany. Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.

 

  • Diumenge 21 d’octubre – Presentació llibre La Travessia de l’Estany. Una història visual, de Joan Anton Abellán i Josep Avellana.