La tradicional Travessia de l’Estany de Banyoles, que se celebrarà el 16 de setembre, arribarà aquest any a la seva 75ena edició. Per commemorar l’efemèride, el Club Natació Banyoles ha organitzat una campanya, que sota el lema Fem vessar l’Estany, pretén aconseguir batre el rècord de participants en aquesta edició de la Travessia.

Les activitats commemoratives s’han presentat aquest migdia en un acte a les mateixes instal·lacions del Club Natació. L’objectiu de l’entitat és reivindicar la Travessia com una gran festa de la natació i implicar-hi el màxim de nedadors, tant professionals com amateurs. En aquest sentit, el president del Club Natació Banyoles, Albert Comas, ha destacat “la il·lusió d’arribar a aquesta xifra” i ha remarcat que “serà una edició especial i ens hem proposat el repte d’aconseguir que més nedadors que mai participin en aquesta Travessia perquè simbòlicament fem vessar l’Estany”. La Travessia de l’Estany concentra anualment més de 2.000 nedadors i nedadores i, en aquesta edició, es vol arribar a les 2.500, una xifra que no s’ha assolit mai.

Per la seva banda, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que la Travessia de l’Estany “és una prova que transcendeix Banyoles perquè molts nedadors de fora de la ciutat la tenen com una prova de referència” i ha afegit que “la mateixa Travessia ha contribuït a donar a conèixer la ciutat”.

L’acte de presentació ha permès presentar també el cartell d’aquesta edició que és obra de l’il·lustrador Francesc Daranas. En la imatge, es pot veure una nedadora d’esquenes simbolitzant el moment previ a llençar-se a l’aigua per a la Travessia. Daranas ha destacat la forta simbologia de l’obra on ha volgut jugar “amb la posició simètrica de l’esquena”, però també incorporar-hi altres elements com les gambúsies, un peix característic de l’Estany i on ha volgut recordar “un joc infantil típic de Banyoles d’anar a buscar gambúsies a l’Estany”.

Exposicions i llibre

A més de la pròpia celebració de l’esdeveniment, que comptarà per primera vegada amb un dinar popular, la commemoració del 75è aniversari de la Travessia tindrà també un component més històric. Des de fa uns mesos un grup de persones estan treballant per recopilar fotografies antigues, cartells, medalles i altres tipus de material publicitari que s’ha editat des de que el 1944 es va celebrar la primera edició.

Aquest material més històric de la Travessia s’editarà en un llibre commemoratiu i s’estan preparant també dues exposicions on es podrà veure l’evolució d’aquesta tradicional prova de la natació catalana, tant pel que fa al caràcter més estrictament esportiu com per les obres artístiques que, any rere any, han anunciat l’esdeveniment.