La tradicional Travessia de l’Estany de Banyoles, que se celebrarà el 16 de setembre, arribarà aquest any a la seva 75ena edició. Per commemorar l’efemèride, el Club Natació Banyoles, organitzador de la prova, vol batre el rècord de participants i per aquest motiu ha iniciat la campanya Fem vessar l’Estany.

La 75a edició de la Travessia de l’Estany s’ha presentat aquest migdia a Barcelona, en un acte a la seu de la UFEC, que ha comptat amb la participació de representants del mateix Club, l’Ajuntament de Banyoles, la Federació Catalana de Natació, el Consell Català de l’Esport i l’UFEC. En la roda de premsa, els representants de les diferents institucions han contribuït a destacar la importància de la Travessia al calendari de la natació catalana i el fet que la prova hagi assolit les 75 edicions.

L’objectiu del Club Natació Banyoles és aprofitar el 75è aniversari de la Travessia per reivindicar la prova com una gran festa de la natació catalana i implicar-hi el màxim de nedadors, tant professionals com amateurs. En aquest sentit, el president del Club Natació Banyoles, Albert Comas, ha destacat que “serà una edició especial i ens hem proposat el repte d’aconseguir que més nedadors que mai participin en aquesta Travessia perquè simbòlicament fem vessar l’Estany”. La Travessia de l’Estany concentra anualment més de 2.000 nedadors i nedadores.

Dinar popular

La Travessia de l’Estany se celebrarà el diumenge 16 de setembredurant tot el matí i comptarà amb quatre proves: travessia general menors, trofeu Dolors Feixas, travessia general femenina i travessia general masculina. Per a cadascuna de les proves, es donarà una sortida diferenciada i tots els participants rebran com a obsequi un casquet i una bossa commemorativa.

Després del dinar, i per primera vegada, s’ha organitzat un dinar popular per celebrar l’aniversari de la Travessia i que se celebrarà a les mateixes instal·lacions del Club Natació Banyoles i està obert a tots els participants i als seus acompanyants. Les inscripcions tant per a la Travessia com per al dinar popular estan obertes al web www.travessiadelestany.cat.

Exposicions i llibre

A més de la pròpia celebració de l’esdeveniment, la commemoració del 75è aniversari de la Travessia tindrà també un component més històric. Des de fa uns mesos un grup de persones estan treballant per recopilar fotografies antigues, cartells, medalles i altres tipus de material publicitari que s’ha editat des de que el 1944 es va celebrar la primera edició.

Aquest material més històric de la Travessia s’editarà el llibre commemoratiu La Travessia de l’Estany. Una història visualque es presentarà el diumenge 21 d’octubre i es podrà veure també en dues exposicions a Banyoles que permetran descobrir l’evolució d’aquesta tradicional prova de la natació catalana, tant pel que fa al caràcter més estrictament esportiu com per les obres artístiques que, any rere any, han anunciat l’esdeveniment.

L’Espai EatArt de la Fundació Lluís Coromina acollirà l’exposició Caràcter artístic. Recull gràfic del 75è aniversari de la Travessia de l’Estany, que s’inaugurarà el proper dissabte 15 de setembre; mentre que a partir del 12 d’octubre es podrà veure alMuseu Arqueològic l’exposició fotogràfica del 75è aniversari de la Travessia, a partir d’un recull d’imatges i elements històrics de la prova.

El cartell de Francesc Daranas

Una edició més la Travessia de l’Estany tindrà un cartell elaborat expressament per a l’ocasió per un artista de Banyoles. En aquesta edició, el cartell és obra de l’il·lustrador Francesc Daranas. En la imatge, es pot veure una nedadora d’esquenes simbolitzant en el moment previ a llençar-se a l’aigua per participar a la Travessia. A més, en el cartell s’hi poden veure també altre elements com les gambúsies, un peix característic de l’Estany a través dels quals Daranas vol recordar un joc infantil típic de Banyoles d’anar a buscar gambúsies a l’Estany.

 

Actes 75è aniversari Travessia de l’Estany:

 

  • Del 15 de setembre al 3 de novembre – Exposició Caràcter artístic. Recull gràfic del 75è aniversari de la Travessia de l’Estany. Espai EatArt de la Fundació Lluís Coromina
  • Diumenge 16 de setembre – Travessia de l’Estany i dinar popular
  • Del 12 d’octubre al 4 de gener – Exposició fotogràfica 75è aniversari de la Travessia de l’Estany. Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.
  • Diumenge 21 d’octubre – Presentació llibre La Travessia de l’Estany. Una història visual